Bir Masaldır Kapadokya...

Kapadokya bölgesi, doğa ve tarihin dünyada en güzel bütünleştiği yerdir. Coğrafik olaylar Peribacaları'nı oluştururken, tarihi süreçte, insanlar da, bu peribacalarının içlerine ev, kilise oymuş, bunları fresklerle süsleyerek, binlerce yıllık yaşlı medeniyetlerin izlerini günümüze taşımıştır.

Roma İmparatoru Augustus zamanında Antik Dönem yazarlarından Strabon 17 kitaplık 'Geographika' adlı kitabında (Anadolu XII,XIII,XIV) Kapadokya Bölgesi'nin sınırlarını güneyde Toros Dağları, batıda Aksaray, doğuda Malatya ve kuzeyde Doğu Karadeniz kıyılarına kadar uzanan geniş bir bölge olarak belirtir.

Bugünkü Kapadokya Bölgesi Nevşehir, Aksaray, Niğde, Kayseri ve Kırşehir illerinin kapladığı alandır. Daha dar bir alan olan kayalık Kapadokya Bölgesi ise Uçhisar, Ürgüp, Avanos, Göreme, Derinkuyu, Kaymaklı, Ihlara ve çevresinden ibarettir.

Kayalara oyulmuş geleneksel Kapadokya evleri ve güvercinlikler yörenin özgünlüğünü dile getirirler. Bu evler 19. yüzyılda yamaçlara ya kayaların ya da kesme taştan inşa edilmişlerdir.

Bölgenin tek mimarı malzemesi olan taş yörenin volkanik yapısından dolayı ocaktan çıktıktan sonra yumuşak olduğundan çok rahat işlenebilmekte ancak hava ile temas ettikten sonra sertleşerek çok dayanaklı bir yapı malzemesine dönüşmektedir.Kullanılan malzemenin bol olması ve kolay işlenebilmesinden dolayı yöreye has olan taş işçiliği gelişerek mimari bir gelenek halini almıştır. Gerek avlu gerekse ev kapılarının malzemesi ahşaptır.

Kemerli olarak yapılmış kapıların üst kısmı stilize sarmaşık veya rozet motifleriyle süslenmiştir. Yöredeki güvercinlikler 19. yüzyılın sonları, 18. yüzyılda yapılmış küçük yapılardır. İslam resim sanatını göstermek açısından önemli olan güvercinliklerin bir kısmı manastır veya kilise olarak inşa edilmişlerdir. Güvercinliklerin yüzeyi yöresel sanatçılar tarafından zengin bir bezemeler, kitabeler ile süslenmişlerdir.

 

GÖRÜLECEK YERLER 

Uçhisar

Nevşehir'in yedi kilometre yakınındaki Uçhisar ilçesinin harikulade görüntüsü dayanılmaz bir cazibeye sahiptir. Uçhisar kalesinin burçlarından, tüm bölgeyi eşi benzeri olmayan bir manzara ile seyredebilirsiniz.

Göreme

Nevşehir'e on kilometre mesafedeki Göreme ve çevresinin Roma döneminde Avanos ahalisi tarafından nekropol olarak kullanıldığı sanılmaktadır. Göreme yöresinden genelde "inanç merkezi" şeklinde bahsedilir. Göreme Açık Hava Müzesi Hristiyanlıktaki tüm düşünceleri birleştiren bir eğitim sisteminin temellerini atan Aziz Basil ve kardeşlerinin doğduğu yerdir. Tokalı Kilisesi, Rahip ve Rahibeler Manastırı, Aziz Basil Kilisesi ve Elmalı, Yılanlı, Karanlık ve Çarıklı kiliselerindeki mimari ayrıntılar ve freskler bugün bile ilk günkü kadar yeni ve canlıdırlar.

Ürgüp

Göreme yakınlarındaki Ürgüp şarapları, tarihi yerleri ve doğal güzellikleri ile ünlü bir ilçedir. Şarabınız isterse basit bir toprak testide isterse de kristal bir kadehte gelsin, neticede asla unutamayacağınız bir deneyim yaşarsınız. Yerel şarap üreticilerinin bazılarının modern şarapçılık tekniklerini kullanmaya başlamasına rağmen hala antik ve zamanın eskitemediği yöntemlerle şarap yapanlar da vardır. 

Mustafapaşa

Ürgüp'ün altı kilometre güneyindeki Mustafapaşa eşsiz taş işçiliği ile ünlü bir ilçedir. Aziz Basil Şapeli ikon kırıcı düşünce sistemini yansıtan motiflerle süslüdür. Nevşehir'e 18 kilometre mesafedeki Avanos ilçesinde Hitit döneminden beri yaşatılmakta olan bir çömlekçilik geleneği vardır. 

Şu anki hava durumu

c

Bizimle iletişime geç
SOSYAL MEDYA KANALLARI

Bültene üye ol
ÖZEL TEKLİFLER İÇİN KAYIT OLUN